Kindle için Faydalı Bilgiler

Jailbreak ve hack nedir, nasıl kullanılır ?

with 20 comments

Jailbreak

Jailbreak bir aygıtın sistemine üreticinin yazılımla koyduğu çeşitli kısıtlamaları yazılımdaki bir hatayı kullanarak kaldırma işlemidir. Dolayısı ile aygıtın garantisini geçersiz yapar. Ne var ki Amazon’un  Kindle’a özel politikasından dolayı jailbreakli olduğu halde servise gönderilen hiç bir Kindle’in garantisini geçersiz saymamıştır yada en azından internette hiç  rastlamadım.

Bu yazıda anlatılan hackler Kindle keyboard ve önceki modellerde çalışmaktadır.  Kindle4 ve Kindle Touch için kullanılabilecek jailbreak için bu sayfaya bakın.

Kindle Fire‘in işletim sistemi bir tür android olduğundan bu cihazın jailbreak ve hackleri apayrı bir alan . Bu cihazın root edilmesi ile ilgili yöntemlere buradan ulaşabilirsiniz. Halihazırda çalışan bir yöntem mevcut.

Hack

Jailbreak de dahil bir aygıtın sisteminde üreticinin aygıtı satarken yapılmasına mani olduğu her türlü değişikliği yapma işlemine ve o işlemde kullanılan pakete hack denmektedir. mobileread.com forumundaki Kindle için derlenen çoğu hack aygıtı bozma ihtimali neredeyse olmayan hack olmasına karşın usbnetwork-hack gibi bazı hackler ise kullanıcının sistem dosyalarına erişimine izin verdiği için yada kurulumunda yanlışlık yapıldığı için Kindle’i kullanılmaz hale getirebilmektedir. Bazı az denenmiş hackler ise derlenen kişi tarafından öngörülmeyen bir etkileşimden dulayı Kindle’i bozabilmektedir. Bunun için de bir çözüm geliştirildi başka bir yazıda anlatırım fırsat olursa.

Lütfen Dikkat: Bu blogda bahsi geçen hack ve diğer düzenlemelerin %100 düzgün çalışacağı konusunda (ben dahil) kimse bir garanti vermemektedir. Bu anlatılanları uygulamaya çalışırken  Kindle’ın bozulması halinde tüm sorumluluk size aittir. Bu riski göze alıyorsanız  yazılanları ve hack paketlerini kullanın. Bazı durumlarda ufak ayarlamalarla hata düzeltilebilirken bazı durumlarda ise Kindle kurtarılması ancak ileri düzey bilgi ve deneyimle (harici bir seri kablo ile yükleyerek ) mümkün olacak şekilde bozulabilir. (Ya da şanslıysanız Amazon’la bağlantı kurup bir US adresi aracılığıyla Kindle’ın yenisini göndermelerini sağlayabilirsiniz)

Kindle Touch için Popüler Hack’ler

Bu sayfa’da bulabilirsiniz.

Kindle 3 için Popüler Hack’ler

Bu hackler neredeyse resmiyet kazanmış olan, hatta diğer hacklerin çalışması için gerekli olabilen hacklerdir.

Jailbreak: Alternatif İşletim Sistemleri hariç tüm hacklerin kurulabilmesi için cihazın jailbreak yapılması gerekir. Bu üreticinin sisteme koyduğu engeli değiştirerek sistemin hacklerin üretici güncellemelerindeki yöntemle yüklenmesine izin vermesini sağlar. Alternatif Sistemleri yüklemeniz için Jailbreak’in yapılmamış olması gerektiğinden yüklemeyi düşünüyorsanız öncelikle Alternatif Sistemleri yüklemelisiniz. Jailbreak sadece bir hackin yüklemesinde gereklidir.  Jailbreak’in kaldırılması yüklenmiş hacklerin çalışmasına bir zarar vermez. Bu sadece  daha sonra  bir hack yüklemeye ya da kaldırmaya engel olur.

File Type: zip kindle-jailbreak-0.10.N.zip

Launchpad Hacki (LP) : Kindle’da çeşitli uygulamaların çalışabilmesi için tuş kombinasyonları oluşturulabilmesine olanak sağlayan hack’tir. Örneğin [Shift Shift Space] tuşlarına seri bir şekilde basınca yeni eklenmiş kombinasyonları tarayıp sisteme kaydeden kodları çalıştırır.  Tuş kombinasyonları Launchpad hack’i kurulduğunda ana klasörde oluşan Launchpad klasöründeki .ini uzantılı dosyalara yazılır. Ya da yeni bir .ini uzantılı text dosyası buraya eklenir. ve Kindle bilgisayardan ayrılıp  [Shift Shift Space]  ile bu eklenenler de sisteme tanıtılır. Her değişiklik sonrası  [Shift Shift Space]   kombinasyonu kullanılmalıdır. Kayıtlı herhangi bir kombinasyona doğru sıra ile ve yeterince hızlı basıldığında sistem bir komut verildiğini anlar ve ekranın sol altında bu kombinasyon belirir. Sistem kayıtlı işlemi yapmaya çalışır. Hata çıkmazsa Success yazısı; hata çıkarsa Failure yazısı aynı alanda belirir. Bir hackde launchpad gerekli diye belirtilmişse mutlaka o hackle alakalı bir .ini dosyasılaunchpad klasörüne eklenmelidir yada var olan bir .in dosyasına belirtilen komut satırı eklenmelidir. Komutlar .ini dosyasının [Actions] yazısının alt kısmına her biri bir satırda olmak üzere eklenir.

File Type: gzlpad-pkg-001c.zip

Usbnetwork Hacki (UN): Temel kullanılma amacı sistemin normalde görülmeyen dosyalarına ulaşımı sağlayıp arzu edilen değişikliği şahsen yapmaya imkan sağlamaktır. Çeşitli programlar kullanarak usb kablosu kullanmadan Wifi bağlantısı ile Kindle’a dosya kopyalamaya da olanak sağlar. Yalnız usbnetwork hackini kullanmak ciddi dikkat ister: Bu hacki kullanırkenki herhangi bir yanlış işlem Kindle’ı kullanılmaz hale getirebilir. Bu yüzden mümkün mertebe bu hacki kullanmamanız önerilir. (Duokan Lite ile de Wifi üzerinden   döküman aktarımını  Kindle’ı riske atmadan yapabilrsiniz.)

File Type: zip kindle-usbnetwork-0.35.N.zip

Bunlardan başka Font ve Screensaver hackleri de sık kullanılan hacklerdir. Adlarından anlaşılacağı gibi Font hack’i sistemde başka fontları kullanmaya olanak sağlar. (Bunun için hack kullanılmadan yapılan başka bir yöntem de var) Screensaver hack’i ise Kindle uyku modundayken ekranda beliren resimlerin yerine istediğimiz resimleri kullanmaya yarayan hack’tir.

File Type: zipkindle-fonts-4.9.N-k3.zip

File Type: zipkindle-ss-0.25.N.zip

Ekran Koruyucu olarak kullanabileceğiniz resimleri bulabileceğiniz linkler:

Kindle’da kullanabileceğiniz fontlar

Bu hacklerin olduğu sayfalar:

Forumdaki diğer hack ve uygulamaların kapsamlı bir listesi: http://www.mobileread.com/forums/sho…d.php?t=128704

Hacklerin Genel Kurulum Mantığı

Hacklerin çoğu güncelleme yöntemiyle kurulur.

Bunun için hack için sağlanan zip klaörünün içinden kendi Kindle versiyonunuzla alakalı (k3w: Kindle3 wireless modeli, vb) dosyayı Kindle’ın USB ana klasörünün içine kopyalayıp home>menu>settings>menu>Update Your Kindle seçeneğini seçin

Örneğin jailbreak hack’inin Kindle 3 wireless modeli ve 3.1 işletim sistemi için  ilgili kurulum dosyası update_jailbreak_0.9.N_k3w_install.bin dosyasıdır. Aynı şekilde bu hacki kaldırmak için gerekli dosya update_jailbreak_0.9.N_k3w_uninstall.bin dosyasıdır. 3.2.1 ve üstü modelleri için ise sonu 3.2.1 ile biten dosyalar kullanılmalıdır

Bir hacki kaldırma, kurulumla aynı yöntemle yapılır. Kurduğunuz hacklerin kaldırma dosyalarını Kindle içinde bir klasör içinde biriktirmeniz tavsiye edilir.

Written by thomass

11 Kasım 2011 01:25

Jailbreak ile yapılanlar kategorisinde yayınlandı

20 Yanıt

Subscribe to comments with RSS.

  1. kindle 3. versiyon 3.3 güncellemeli bir alet için jailbreak yapılabilir mi? var mı böyle bir jailbreak ?

    serhat

    14 Kasım 2011 at 15:07

    • Evet var. update_jailbreak_0.10.N_k3w-3.2.1_install.bin dosyası ile yapabilirsiniz. Eğer başarısız olursa dosyalarınızı yedekleyip home>menu>settings>menu>reset to deafult ile fabrika ayarlarına geri dönüp tekrar deneyin.

      thomass

      14 Kasım 2011 at 16:56

  2. dediğiniz gibi tekrarladım ama olmuyor . acaba special offers oluşu ile ilgili olabilir mi?

    serhat

    14 Kasım 2011 at 18:37

  3. Elimdeki kindle wi-fi.başka bir jailbreak ile taptım oldu (update_jailbreak_0.5.1_k3w_install).Sonrasında da bir çok hacki yükleyebildim ama duokan lite’yi kurmadan açmayı deniyorum(bahsettiğiniz adımları tek tek yaptım) fakat kısayol komutunu girdiğimde succes diyor ama hiç bir ekranı açmıyor. çıkış kısayolunu girdiğimde ise başarısız diyor.

    Aslında dukan büyük bir sorun değil benim için asıl sorun cihazımın special offers oluşu. screensaver hackini yaptım üzerine birde kubizo.com’dan indirdiğim programla 600×800 screensaver’lar attım cihaza ama internete bağlanır bağlanmaz herşey eski tas eski hamam. Yine reklamlara dönüyor. Special offerslarla ilgili bir hack acaba mevcut mudur? Eğer mevcut ise benimle paylaşabilir misiniz?

    serhat

    15 Kasım 2011 at 13:42

    • Bunun yöntemi var ama bendeki KSO olmadığından incelemedim. Şu sayfada: http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=139279 . (Eğer İngilizce’niz iyi değilse google translate ile deneyin: http://bit.ly/Kindlereklam ) mobileread’de başka sayfalar da olabilir. Tam anlamadan, tam araştırmadan bir şey denememenizi tavsiye ederim. İleride vaktim olursa bu konuyla alakalı bir yazı yazabilirim. Deneyimlerinizi paylaşırsanız ( bu blog’un duvar sayfasında, yada feedback ile hatta belki kendi blogunuzda 😉 ) seviniriz. Umarım halledersiniz.

      thomass

      15 Kasım 2011 at 17:13

  4. kindle ekran çözünürlüğü hakkında bilginiz var mı ?

    moreno1990

    25 Kasım 2011 at 10:53

  5. acaba bu hackler kindle dx için kullanılabilir mi

    muhammed

    08 Ocak 2012 at 17:08

    • Evet, update_*_*_dx_install.bin formatındaki dosyaları kullanmanız gerekiyor. Örneğin jailbreak işlemi için: update_jailbreak_0.10.N_dx_install.bin update dosyası vb.

      thomass

      08 Ocak 2012 at 18:18

  6. kindle dx white cihazımın 3 g özelliği vardır.cihazımın wifi olarak kullanılabilmesi mümkünmüdür

    muharrembey

    11 Ocak 2012 at 13:13

  7. @muharrrembey: duokan hakkındaki sorunuz duokan konusununa taşındı. Lütfen sorularınızı ilgili yazılarda belirtin.

    thomass

    11 Ocak 2012 at 15:50

  8. kindle jailbreak zip dosyası inmiyor

    muharrem

    03 Mart 2012 at 23:36

    • Uyarı için teşkkürler. Linkleri ziplerin olduğu mesajlara yönlendirdim. Böylelikle zip dosyaları yenilendiğinde linkleri yenilemek gerekmeyecek.

      thomass

      04 Mart 2012 at 00:33

  9. benim kindle bozuldu ekren açılışta dondu kaldı.ağaçlı resimde. ustune bi de format attım ama nafile ne yapmam gerek bilen varmı arkadaslar 😦

    umut

    11 Nisan 2012 at 10:47

    • sizin mesajı gözden kaçırmışım. Eğer sorununuz hala devam ediyorsa Kindle Türkiye grubuna katılın, ne yapılabileceğini konuşalım.

      thomass

      31 Temmuz 2012 at 18:51

    • arkadaşım aynı sorun bendede var çözüm bulabildinmi banada önereceğin bir şey vrmı

      Hakan Duman

      14 Aralık 2012 at 16:54

      • jb yaptım ekran dondu kaldı cihaz öylece donuk kalıyor ne yapmalıyım

        Hakan Duman

        14 Aralık 2012 at 16:57

        • Kindle Türkiye grubuna katılın, ne yapılabileceğini konuşalım. O şekilde iletişim daha hızlı olur

          thomass

          14 Aralık 2012 at 17:13

  10. Merhaba ben Kindle Paperwhite aldım duokan ile geldi ben jailbreak yüklesem amazon sistemine dönermi
    yada nasıl kaldıracağımı biliyorsanız yardım edin lütfen orjinal amazon işletim sisteminide bulamadım

    Samed Çelebi

    04 Eylül 2016 at 10:46


Sorularınız için lütfen Kindle Türkiye Facebook grubunu kullanın...